United Kingdom
Turkey
Slovakia
Poland
Montenegro
Macedonia
Lithuania
Georgia
Czech Republic
Croatia
Canada
Selected version: Montenegro

Dobrodošli na Aliante 2014

Ili od Slovačke do Njemačke!

FacebookJedinstveno Aliante takmičenje ponovo stiže u Crnu Goru! Ove godine pripremamo 13. Aliante međunarodno takmičenje za srednjoškolce. Mnogi od vas već znaju i očekuju nešto zaista izvanredno i neponovljivo. Najbolji od vas mogu da očekuju putovanja u Slovačku i Njemačku.

Ništa u cijelom svijetu nije kao Aliante takmičenje. Teme i međunarodne razmjere koje tretira ovo takmičenje su bez premca. Takmičarski cilj je povećanje nivoa znanja i razumijevanja Sjeveroatlantske Alijanse, bezbjednosne politike i međunarodnih odnosa. Takmičari imaju priliku da izmjere svoje znanje u dvije runde. Najbolji će biti testirani fizički i mentalno na međunarodnom takmičenju koje će se održati u Slovačkoj, na Leštanskom poligonu, koji se nalazi u planinama.

Nisam očekivala da će mi Aliante pružiti toliki broj mogućnosti. Ne samo u nadograđivanju znanja i dokazivanju određenih važnih vještina već sam provela nezaboravno vrijeme na dva putovanja gradeći prijateljstva koja će ostati i nakon trajanja takmičenja.  
Ola Chudaś, Poljska
Pobjednici takmičenja će imati priliku da uživaju u putovanju kakvo ne postoji u ponudama turističkih agencija. Posjete vojnim bazama, upoznavanje vojnih i političkih lidera, formiranje međunarodnih prijateljstava, posjete istorijskim mjestima, prirodne ljepote… Zaista je to jedinstvena kombinacija.

Nisu samo pobjednici oni koji će imati dobit od Aliante takmičenja. Svi učesnici će imati korist, stečeno znanje i prijateljstva sa mladim istomišljenicima. Pomoći će im u daljem školovanju, a kasnije i u njihovim profesionalnim karijerama, što su ponosno dokazali hiljade prethodnih Aliante takmičara.

Pobjednici prošlogodišnjih Aliante takmičenja su putovali oko svijeta, posjetili su živopisnu Norvešku, prelijepu Crnu Goru, orijentalnu Tursku… A to je samo dio Aliante istorije. Ove godine takmičari imaju šansu da posjete Njemačku, centralnoevropsku ekonomsku supersilu, ponosnu na svoje moderne gradove, dobre automobile i još bolju prirodu i ukusnu kuhinju.

U Njemačkoj postoji bezbroj istorijskih mjesta, zaštićenih prirodnih i kulturnih predjela. Sa svojom jakom vojnom snagom, ona predstavlja krucijalnog člana NATO-a i domaćin je nekoliko saveznih baza. Posjeta nekoj od tih baza, u zemlji sa dugom istorijom i kulturnim nasleđem, ali i izraženom savremenošću, biće nezaboravno iskustvo.

Konkurencija će biti ponovo jaka. Aliante 2014 će okupiti srednjoškolce iz Kanade, Hrvatske, Češke Republike, Gruzije, Litvanije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Slovačke i Turske, a Ukrajina će ponovo organizovati svoje posebno takmičenje. Lista zemalja učesnica će biti potvrđena na početku takmičenja, početkom marta. Budite sigurni, dobro se isplati.

Spremite se za svoje Aliante iskustvo!

Glavni organizator i međunarodni koordinator Aliante 2014 takmičenja je:

Češka Republika Jagello 2000 - Association for Euro-Atlantic Cooperation

Nacionalni koordinatori su:

Crna Gora ALFA Centar
Gruzija New Generation - New Initiative
Hrvatska The Atlantic Council of Croatia
Kanada The Atlantic Council of Canada
Litvanija Lithuanian Atlantic Treaty Association
Makedonia YATA Macedonia
Poljska Euro-Atlantic Association
Turska Euro-Atlantic Center
Turska YATA TURK
Ukrajina Youth Centre Atlantic Council of Ukraine

Projekat Aliante 2014 ne bi bio moguć bez podrške Ministarstva Spoljnih Poslova Češke Republike, Ministarstva odbrane Slovačke, Ministarstva odbrane Njemačke (expecting formal confirmation) i NATO Odsjeka za javnu diplomatiju.

| Odštampaj ovu stranicu | Vrh |
photophotophotophotophotophotophoto