Dobrodošli na Aliante 2015

FacebookI ove godine u Crnoj Gori održaće se jedinstveno takmičenje ALIANTE. Pred nama su nove avanture, nova znanja i izazovi koje ćemo savladati na zabavan način. Kao što znamo, Aliante je međunarodno takmičenje namjenjeno srednjoškolcima čiji je cilj da podigne nivo njihove informisanosti i znanja  o međunarodnim odnosima, bezbjedonosnim pitanjima i karakteru NATO organizacije. Svojim osobenostima i dostignućima, Aliante je zaista jedinstven događaj i njegova međunarodna dimenzija nema konkurenciju! Biti dio Aliante takmičenja  podrazumijeva sticanje novih znanja, upoznavanje ljudi sa sličnim interesovanjima iz drugih zemalja i uživanje u nezaboravnom pobjedničkom putovanju. Istovremeno, ono podrazumijeva i  mnogo rada, istraživanja, učenja i spremnost  na saradnju sa drugima. Učešćem u Aliante takmičenju bićete nagrađeni ne samo sticanjem novih znanja već i novih prijatelja i nezaboravnih uspomena. Pridruži se Aliante takmičenju! 

Ove godine obilježavamo njegovu petnaestogodišnjicu.

Najbolji na nacionalnom takmičenju se mogu radovati putovanju na međunarodno finale u Litvaniji, dok će najbolji na međunarodnom takmičenju provesti nezaboravno vrijeme u Gruziji tokom Pobjedničkog putovanja (Winners Trip).

Nisam očekivala da će mi Aliante pružiti toliki broj mogućnosti. Ne samo u nadograđivanju znanja i dokazivanju određenih važnih vještina već sam provela nezaboravno vrijeme na dva putovanja gradeći prijateljstva koja će ostati i nakon trajanja takmičenja.  
Ola Chudaś, Poljska
Šta možete dobiti učestvovanjem na Aliante takmičenju 2015?

Pobjednici takmičenja će imati priliku da uživaju u putovanju kakvo ne postoji u ponudama turističkih agencija.  Posjete vojnim bazama, upoznavanje vojnih i političkih lidera, formiranje međunarodnih prijateljstava, posjete istorijskim mjestima, prirodne ljepote… Zaista je to jedinstvena kombinacija.

Pobjednici prošlogodišnjih Aliante takmičenja su putovali oko svijeta, posjetili su živopisnu Norvešku, prelijepu Crnu Goru, orijentalnu Tursku… A to je samo dio Aliante istorije. Ove godine takmičari imaju šansu da posjete Gruziju, kavkavski dragulj sa istorijskim gradovima, lijepe prirode i interesantnih nacionalnih specijaliteta.

Nisu samo pobjednici oni koji će imati dobit od Aliante takmičenja. Svi učesnici će imati korist, stečeno znanje i prijateljstva sa svojim vršnjacima iz cijelog svijeta. Ova prijateljstva će im pomoći u daljem školovanju, a kasnije i u njihovim profesionalnim karijerama, što su ponosno dokazali hiljade prethodnih Aliante takmičara.

Šta možete očekivati od takmičenja?

Šta je potrebno da bi se takmičili?  Mladi moraju pokazati svoje znanje o karakteru, istoriji, geografiji, politici i iznad svega bezbjedonosnim pitanjima Sjevernoatlantskog Saveza kroz dva kruga pitanja. Najboljim takmičarima biće omogućeno da testiraju svoju fizičku i mentalnu izdrživost na međunarodnom finalu koje će se ove godine održati u Litvaniji.

Konkurencija će ponovo biti jaka. Aliante 2015 će okupiti srednjoškolce iz Kanade, Hrvatske, Češke Republike, Gruzije, Litvanije, Crne Gore, Poljske, Slovačke i Turske.

Spremite se za svoje Aliante iskustvo!

Glavni organizator i međunarodni koordinator takmičenja je:

Češka Republika Jagello 2000 - Association for Euro-Atlantic Cooperation

Nacionalni koordinatori su:

Crna Gora ALFA Centar
Gruzija National Council of Youth Organizations of Georgia
Hrvatska The Atlantic Council of Croatia
Kanada The Atlantic Council of Canada
Litvanija Lithuanian Atlantic Treaty Association
Poljska Euro-Atlantska Asocijacija
Slovačka Euro-Atlantic Center
Turska YATA TURK

Projekat Aliante 2015 ne bi bio moguć bez podrške Ministarstva Spoljnih Poslova Češke Republike, Ministarstva odbrane Slovačke, Ministarstva odbrane Njemačke i NATO Odsjeka za javnu diplomatiju.