Šta je Aliante

Aliante je takmičenje za ekipe sastavljene od dva člana, uzrasta od 15 do 19 godina. Svrha takmičenja je da se podigne nivo informisanosti mladih o karakteru, istoriji, geografiji, politici i iznad svega bezbjedonosnim pitanjima Sjevernoatlantskog Saveza. Dublji uvid u ove oblasti omogućiće im da bolje shvate trenutna pitanja i da bolje povežu aktuelne veze između događaja. Jedinstveni koncept Aliante im omogućava:  da ispitaju svoju fizičku i mentalnu izdržljivost u izazovnim uslovima, upoznaju ljude iz drugih zemalja sa sličnim interesovanjima i da uživaju u nezaboravnom pobjedničkom putovanju. 

Prvo Aliante takmičenje se održalo u Republici Češkoj 2001, gdje je učestvovalo više od hiljadu mladih. Iz godine u godinu, broj zemalja članica i takmičara raste, pa je 2008., više od 5 000 mladih iz 12 zemalja okušalo sreću i probalo da pobijedi. 

Šta je potrebno da bi se takmičili? Mladi moraju da pokažu svoj talenat i znanje u tri kruga takmičenja, kako bi najbolji kao nagradu osvojili pobjedničko putovanje.

Prvi krug je samo „zagrijavanje“-gdje je potrebno pravilno odgovoriti na 15 od 20 pitanja. Svako pitanje ima 4 moguća odgovora, ali samo je jedan tačan.

Drugi krug je takođe ispit znanja, ali je detaljniji i zahtjeva obuhvatnije istraživanje i evaluaciju izvora. Sastoji se od 35 pitanja o istoriji, međunarodnim odnosima, geografiji, strukturi i funkcionisanju NATO-a. Odgovori na ova pitanja su prilično opširni, ali samo oni koji pravilno odgovore i opišu suštinu mogu uspjeti.

Najbolje ekipe iz svih zemalja se naknadno biraju da učestvuju na međunarodnom takmičenju na kome će se takmičiti ukupno 24 ekipa. Svaka zemlja će učestvovati sa brojem ekipa u zavisnosti od broja onih koji uspješno završe drugi krug nacionalnog takmičenja.

Finale je potpuno drugačije od prethodnih krugova. Dvije nacionalne ekipe se nasumice biraju i formiraju četvoročlani tim i tako nastavljaju finalno takmičenje. Pored znanja pažnja se poklanja fizičkoj i mentalnoj izdržljivosti, saradnji i rješavanju neobičnih problema. Takmičenje na međunarodnom nivou održava se na engleskom jeziku.

Apsolutni pobjednici Aliantea su 5 najboljih ekipa iz finala. Oni se mogu radovati jedinstvenom putovanju u Gruziju.